Btw verleggen is een belangrijk onderdeel van de boekhouding voor ondernemers in Nederland. In dit artikel bespreken we wat btw verleggen precies is, waarover u btw verlegt, hoe u btw verlegt en wat de verantwoordelijkheden zijn van zowel de leverancier als de afnemer.
Wat is btw verleggen?
Bij de verleggingsregeling is de btw verlegd van de leverancier naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die goederen of diensten van hem afneemt. Hierdoor komt de btw in rekening bij de afnemer, die deze vervolgens kan aftrekken als voorbelasting.
VOORBEELD:
Een voorbeeld van btw verleggen is wanneer een architect een bouwbedrijf inhuurt om een nieuwbouwwoning te bouwen. In dit geval verlegt de architect de btw op de factuur die hij aan de klant stuurt naar het bouwbedrijf. Het bouwbedrijf zal de btw vervolgens op zijn factuur aan de architect vermelden en deze btw als voorbelasting aftrekken. Hierdoor betaalt de architect alleen btw over zijn eigen diensten en niet over de diensten van het bouwbedrijf. Dit verleggen van btw zorgt voor een efficiëntere boekhouding en minder administratieve rompslomp.
Facturen
Als leverancier verlegt u btw naar een andere ondernemer. Hierbij brengt u geen btw in rekening, maar zet u op de factuur 'btw verlegd'. Het is belangrijk om op de factuur het btw-identificatienummer van de afnemer te vermelden, inclusief de landcode 'NL'. Bovendien moet op de factuur de vergoeding per btw-tarief zijn vermeld. Let op: u verlegt altijd btw over het totale bedrag dat u in rekening brengt, inclusief andere vergoedingen zoals reiskosten.
Btw-aangifte doen
Als leverancier moet u de btw-aangifte als volgt invullen:
- Bent u de afnemer die btw heeft ontvangen? Dan vult u in hoeveel btw er naar u is verlegd in rubriek 2 of 4.
- Bent u de leverancier die btw heeft verlegd? Dan vult u in voor welke omzet u btw hebt verlegd in rubriek 1 of 3b of 3c.
Btw aftrekken
Als afnemer mag u de verlegde btw aftrekken als u deze gebruikt voor belaste bedrijfsactiviteiten. Als leverancier mag u de btw die u hebt betaald voor de werkzaamheden, aftrekken als voorbelasting.
Verantwoordelijkheid
Let op: u blijft verantwoordelijk voor de btw die u verlegt. Het is daarom belangrijk om van tevoren te bepalen of de afnemer hiervoor in aanmerking komt. Bovendien is het verleggen ten onrechte niet toegepast een serieus issue. Als leverancier hebt u dan ten onrechte een factuur met btw verstuurd en moet u deze btw aangeven en betalen. Als afnemer moet u ook opletten. Als u een factuur ontvangt met btw, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is, dan mag u deze btw niet aftrekken als voorbelasting. In dit geval is het belangrijk om om een gecorrigeerde factuur te vragen.
Om verantwoordelijkheid te dragen voor het verleggen van btw, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetten rondom de verleggingsregeling. Het is altijd verstandig om de juiste informatie te verzamelen en te bepalen of de verleggingsregeling van toepassing is op uw specifieke situatie. Ook kunt u overwegen om een boekhouder of fiscaal specialist in te schakelen voor extra ondersteuning en advies.
Conclusie
Btw verleggen is een veelgebruikte regeling in de Nederlandse boekhouding. Het is een manier om btw te verleggen van de leverancier naar de afnemer. Door de verleggingsregeling is de verkoopprijs inclusief btw en hoeft de leverancier geen btw in rekening te brengen. Het is belangrijk om te weten wat de verantwoordelijkheden zijn en of de verleggingsregeling van toepassing is op uw specifieke situatie. Het is altijd verstandig om de juiste informatie te verzamelen en te overwegen om een boekhouder of fiscaal specialist in te schakelen voor extra ondersteuning en advies.